Rahmân Sûresi’ne dönelim: “er-raḥmân ‛alleme’l-ḳur’ân ḫalaḳa’l-insân.” Evvela her şeyi yarattım, Kur’ân’ı öğrettim, sonra da insanı yarattım, dedi. Niye yaratmış acaba? “allemehu’l-beyân” (Rahmân, 4). Bana muhatap olsun ve Allah desin diye yarattım, diyor. İnsanın yaratılmasının sebebi “Allah” demesi içindir. Bunu demedikten sonra fasa fisodur! Ha sümüklü böcektir, ha kertenkeledir…
Nurbaki’yi Takip et
Onlar daha azizdir, çünkü suçsuzdur; Allah ne söylemişse onu yapıyorlar.
İnsanı Allah demesi için yarattım, diyor Cenâb-ı Hakk, “allemehu’l-beyân” o demektir. Beyan etsin diye, bana beyan etsin diye. Bana bir şey söylesin diye. Ne söylesin?
Masal mı anlatacak, türkü mü söyleyecek? Allah! Yâ Rabbi… Rabb’imsin!
Evvela İhlâs sırrı içerisinde; Ahad’sın, Samed’sin, lem yelid ve lem yûled’sin ve-lem yekun lehû kufuven ahad’sın. Bunu söyledik. Ondan sonra Âyetü’l-Kürsî sırrı içerisinde “Allâhu lâ ilâhe illâ huve’l-ḥayyu’l-ḳayyûm, lâ te’ḫuẕuhû sinetûn ve-lâ nevm.”
Yani sen ne yorulursun ne inkıtâa uğrar, zaafa uğrarsın [Ona halk diliyle ne uyursun gibi tercüme ediyoruz].
Bütün harekâtın özü sensin. Bütün sistemlerin özündeki hikmet de sensin; ben senden başkasına kulluk etmem!
Dönüyoruz Fâtiha’ya; bütün bu motiflerden sonra, bu kadar eğitimden sonra ne için bunlar? Fâtiha’da söylediğimiz lafı adam gibi söyleyelim diye! Çünkü Fâtiha’da “iyyâke na‛büdü ve-iyyâke nesta‛în”i (Fâtiha, 5) bir defa adam gibi söylediniz mi her iş biter!
Alıntı: Rabbini Nasıl Bilirsin?