Açıklama
Mukaddime
Âyet-el Kürsî yüce kitabımızın temel ilkesi olan tevhidin (Allah’ın tekliğinin) çok önemli bir açıklama özetidir. Âyet-el Kürsî’nin getirdiği tanım ve kavramları anlamadan Kur’an ilmini, dolayısiyle de evren ilmini anlamanın imkânı yoktur. Fizik ve Astrofizik âlimlerinin kendi bilim dallarında başarıları ve de gerçeğe yaklaşmalarında en önemli kaynak Âyet-el Kürsî’dir. Bu kaynağı bulamayan kendi ilim dalında ebter kalmaya mahkumdur.
Şüphesiz yüce kitabımız tüm ilimler için sayısız şifreler vermiştir. Bu şifrelerden Âyet-el Kürsî, sure-i ihlas ve hadid suresi içindeki tanımlar Allah’ın akıl almaz hikmetlerine çok net tanımlar getirmektedir.
İlmin kavranması için önce Allah’ın ve O’nun sonsuz kudretinin tanınması gerekmektedir. İşte Âyet-el Kürsî özellikle bu noktada her ilim laboratuvarına asılacak temel bir tâlimatnâmedir.
Kur’an, dolayısıyla Âyet-el Kürsî elbette tüm evrenler için geçerli yasaları temsil etmektedir. Bu nedenle Ayet-el Kürsî’nin madde evreni için ışık tutan hikmetlerinden sonsuz mânâ âlemindeki hikmetlerinide dilim döndüğünce aktarmaya çalışacağım.
Ayet-el Kürsî’nin kelimeler dizisi içinde taşıdığı en önemli sırlardan biri Kelime-i Tevhid’dir. (Lâ ilâhe illallah) anlatımını; Hayyû’l-Kayyûm esmâ-i ilâhîsî ile başlayıp Aliyyü’l-Azîm esmâsında tamamlamasıdır. Yalnız madde ilimlerindeki tıkanıklık bile bu çift çift verilen iki esmâyı anlamamakdan doğmaktadır. Âyet-el Kürsî, bu iki çift ilâhî sıfatı satırlarındaki harika ahenk içinde perde perde açmaktadır.
Âyet-el Kürsî’nin şifre sırrına gelince:
Bu yüce âyet, evrenlerin her katında geçerli olan bir sigortadır. Evrenin akıl almaz âhenk devrelerinde her olay onun sihirli garantisi altındadır. Âyetin bu özelliği, âyet içinde zarif bir şekilde vurgulanmaktadır.
Yüce Rabbimizin âlemler üzerindeki tasarrufu ve mutlak Hâkimiyet ve mâlikiyyet gerçeğini çok açık bir şekilde dile getiren âyet, bu yönüyle iman ve amel tarzımızda da fevkalâde önemli bir anahtardır. Âyet-el Kürsî’yi ezberlemek hatta mânâsını bilmek kadar, bir hataya düştüğünde onun engin tâlimatını hatırlayarak hemen gerçeğe dönmemiz gerekir. Böylece Âyet-el Kürsî’nin gönlümüzdeki sigortasına sığınmış oluruz.
Âyet-el Kürsî kendi nefsimizde oluşturduğumuz putlardan bizi arındırdığı gibi; kadere imanda da bizi en doğru çizgiye çeker. Kader gibi kavranması çok zor bir konunun en net açıklanması yine Âyet-el Kürsî’dedir.
Ayet-el Kürsî, hep aziz sandığımız canımızı korumak için okunuyor. Halbuki Âyet-el Kürsî canımızdan çok aziz olan imânımızın sigortasıdır. Âyet-el Kürsî’nin sonsuz sırrından yararlanmak için ya özünde, gönlünde, çok içten (ihlas) bir imâna sahip olmalı; ya da onun mânâsını, anlamını çok iyi bilip ona göre amel etmeye gayret etmeliyiz. Ayet-el Kürsî, bir kez bile okunmasıyla değil bir hâneyi, kişiyi, kıtaları galaksileri bile koruma hassasına sahiptir.
Yüce Rabbimiz bu yüce âyetin sırrı ile gönüllerimize ihlâs lûtfetsin.
Âyet-el Kürsî’nin iyi anlaşılabilmesi için onu yedi bölümde inceleyeceğiz.
- Tevhid bölümü (Allah’ın teklik sırrının kavranması).
- Hayyû’l-Kayyûm sıfatlarının izahı bölümü.
- İlâhî kudretin azameti ve varlıkların temeli bölümü.
- Aliyyûl-Azim bölümü.
- Âyetin enfûsî mânâları bölümü.
- Âyetin imânı koruyan sırrı bölümü.
- Âyetin ibâdet (zikir) sırrı bölümü.