Açıklama
Kur’an Hakikatlari Serisi’nin üçüncü kitabı olan “Kendini Nasıl Bilirsin?” de Haluk Nurbaki, Sûre-i Asr ve Sûre-i Yûsuf’un yorumlarını yapmaktadır. Hem ilmî hem İslâmî hem de tasavvufî yönden yapılan bu yorumlar, bu kitapta siz okuyuculara bir sohbet havasında sunulmaktadır.
Sûre-i Asr, insanı tarif etmektedir. İnsana ait tüm gerçekler bu üç âyet içinde eksiksiz ifadesini bulmaktadır. Sûre-i Asr, insan hakkında Cenâb-ı Hakk’ın temel bir tanımıdır. Bir anlamda insanlığın bütün problemlerini özetleyen bir hikmetler demetidir. Sûre-i Yûsuf‘ta ayrıntılı bir biçimde insanın psikolojik yapısı, davranışları, Allah’a yakin olması bakımından yapması lazım gelen nefis mücadeleleri anlatılmıştır.
Kesitler
İnançsız insan için iki vahim korku vardır: Biri ölüp yok olma korkusu, diğeri de gelecek endişesi. İşte bu iki korku olayı tüm insanları sarar ve bir yandan dayanılmaz ateşlerin pençesine atar. Çeşitli ruhi bunalımlar ve maddi hastalıklar (mide ülseri, kalp damarı spazmları, felçler hatta kanser…) yaratır. Diğer yandan ise insanı tam bir paniğe kaptırır ki, bitmeyen mutsuzluk ve acıların kazanında kaynar durur…
…Ben bu akşam yemek yiyeceğim, sonra bunun bana helal olması için mahalle mahalle dolaşacağım. Ey ahali açınız tokunuz var mı diye soracağım, öyle mi?” Ama Efendimiz öyle söylemiyor. Peki nasıl bileceğiz diye sordukları zaman: “Sakın nasıl bileceğiz lafını duymamayım” diyor. Niye? Çünkü mümin fâris (hünerli, marifetli) olur. Bir mümin açsa, onun gönlünde çakar. İşte bu Yûsuf’tandır, gönül Yûsuf’undandır.
…Allah diyor ki; aman böyle enayiliklere kapılmayın, sonunda kendinizi kuyuda bulursunuz. Milletler de böyledir. İnsanlar da böyledir. Ne olacak ki, bizim de hakkımız değil mi yaşamak derler. Yüce Kitabımız hayata niçin geldiğimizi söylemiş ama kimse anlamak istemiyor galiba…
Haluk Nurbaki 39 adet kitap yayımlamıştır.
İslami esasları anlatan 33, mesleki alanda 4 kitap yayımlayan Haluk Nurbaki, gazete ve dergilerde (tespit edilebilen) 300’ün üzerinde makale, köşe yazısı… Haricinde, onbinlerce saat televizyon ve radyo programı ile ardında, gönlünden şühuda ermiş “milyonlarca kelimelik” dev bir külliyatı islam davasına katmıştır.
Kendini nasıl bilirsin kitabının önsözünden alıntı
Kur’an Hakikatleri Serisi’nin üçüncü kitabı olan Kendini Nasıl Bilirsin? adlı eserde, Allah aşığı Haluk Nurbaki, nice mânevî hikmetlere vurgu yaptığı seneler öncesinin vaazları ve sohbetlerinin deşifre edilip bugünün tazeliğiyle yazıya dökülmüş hali ile yine okurlarına ve yeni nesillere ulaşıyor. Ömrünü kutsal mücadelesine adamış olan Nurbaki, gerek kitapları gerek vaazları ve sohbetleriyle, anlaşılır dili, etkili ve güçlü anlatımıyla her dönemde okurlarının ruhuna dokunabilmektedir.
Bu kitapta bize insanı anlatan Sûre-i Yûsuf ve Sûre-i Asr ile karşımıza çıkıyor. Nurbaki’nin de sıklıkla üzerinde durduğu Sûre-i Yûsuf, Yûsuf’un hikayesiyle bize insanı, onun gerçeğini, derinliğini ve mânânın sırrı içinde gizlenmiş esrarını anlatmaktadır. Nurbaki bu sûrenin enfüsî yorumuyla bizi nefsimizle hesaplaşacağımız, ruhumuzun derinliklerine, iç dünyamıza yapacağımız mânevî bir yolculuğa sürükler aynı zamanda. Sûre-i Yûsuf’ta ayrıntılı bir biçimde insanın psikolojik yapısı, davranışları, Allah’a yakın olması bakımından yapması lazım gelen nefis mücadeleleri konu edilmiştir.
Nurbaki’nin anlatımıyla, Kur’an’da en kısa üç sûreden biri olan Sûre-i Asr, insanı tarif etmektedir. İnsana ait tüm gerçekler bu üç âyet içinde eksiksiz ifadesini bulmaktadır. Sûre-i Asr, insan hakkında Cenâb-ı Hakk’ın temel bir tanımıdır.
Sûre-i Asr’da buyurulan “insanlar hüsrandadır” sözünün hikmetini açıklayarak, temelinde inançsızlık ve sevgisizliğin yattığı ekonomik kavga ve ihtirasların sonunda insanı sürüklediği mutsuzluk çıkmazından nasıl kurtulmaları gerektiği, Nurbaki’ye has duru, çarpıcı ve aydınlatıcı bir biçimde anlatılmıştır.
─ Ceren Nurbaki Biler
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.