Çağımız, insanların birbirine çamur atmasını, dedikodu yapmasını adeta teşvik ediyor. Çünkü insanlar gerek yaşantı bakımından gerekse davranış bakımından o kadar farklı olarak bir araya gelmiştir ki, çağımızda, yani değil kuşaklar “Üç beş sene yaş farkındaki” insanlar dahi; davranışları, yemek yemeleri, giyinmeleri… Bayağı bayağı farklıdır.
Nurbaki’yi Takip et
Yani bir evde düşününüz ki; bir dedenin, dedenin oğlunun, onun da kızının… Daha doğrusu küçük çocuklarının tarzları tamamen değişmiştir.
Bu tarzda en çok bir tanesi, toplumumuzun iç yarasıdır. Kesinlikle! “İslamiyet‘in bir numaralı düşmanı diye ilan ettiği dedikoduyu” bir türlü bırakamaması, bırakamayışımızdır.
Dedikodu fevkalade ağır şartlar içerisinde
Buna çok dikkat etmemiz lazım. Çünkü dedikodu telafi edilecek bir günah değildir. Fevkalade ağır şartlar içerisinde1…
Dedikodu yapan kimsenin Cenabıhakk’a gerekli tövbeyi usulüne göre yaptıktan sonra dedikodu yaptığı kimseyle de gidip helalleşmesi lazımdır. Ben senin hakkında şöyle söyledim “Beni affet” diye. Bu kadar önemli bir şeydir.
Kadınların iffetine saygı
Bunun yanında çok önemli, yine ayeti kerimeyle, kadınların iffeti hakkında fevkalade saygılı olmamız, kendilerine hiçbir şekilde imalı bir iftirada bulunmamamızdır2.
Toplumumuzu içten içe kemiren bir önemli hadise de budur.
Hacdan gelen bir kimse, komşu kızının biraz açık – saçık giyindiğini görür de ona “bir kötülük isnat ederse, pek yazık olur”. Çünkü ayeti kerime var:
“İyi düşünün” diyor. “Kadınlar hakkında iftira etmeyi bırakınız, hüsnü zan gösteriniz” diyor.
Nitekim, toplumu ahlaksızlaştıran formüllerden bir tanesi de budur. Önünüze gelene çamur atarsanız, önünüze gelene damga vurursanız; iffet gibi, ismet gibi, namus gibi şeyleri değer yargısından çıkartırsınız.
“Nedir iffetsizlik nedir haysiyetsizlik?” Bunu çok iyi ortaya koymazsanız hele hele iftira ederseniz bunun içinden çıkamaz, bu sefer tabiileştirirsiniz.
Çok itinalı bir şekilde, bilhassa hacdan gelen kardeşlerimizle; iftira, dedikodu ve yalanla, gururu terk ettikten sonra çevrelerindeki insanlara örnek olmaları gerekiyor.
İslam fevkalade yumuşak adamdır, toleranslı adamdır. Çünkü her şeyi Allah‘tan bilen, Allah’ın yüceliğini tanıyan insan; sert, asabi mizaçlı, onu azarlayan, buna dur diyen insan olamaz3!
Bu bakımdan, yumuşak tavrıyla, temiz ahlakıyla herkesin elinden tutma esnekliğine örnek olmalı.
Alıntı: Hac Sohbeti
Dipnot:
- Editör notu: İsra Suresi, 36. Ayet, Hucurat Suresi, 12. Ayet, ↩︎
- Editör notu: Nur Suresi 4. ve 23. Ayet, ↩︎
- Editör notu: Al-i İmran Suresi, 159. Ayet, Fussilet Suresi, 34-35. Ayetler, Lokman Suresi, 18-19. Ayetler. Ayrıca; “Nerede yumuşak huyluluk, kolaylık varsa orada güzellik vardır. Kolaylığın bulunmadığı her şey çirkindir.” Kitabü’l-Birr ve’s-Sıla (İyilik ve Akraba İlişkileri Kitabı), Hadis No: 2594. “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Müjdeleyiniz, ürkütmeyiniz.” Buharî, 3:72 ↩︎